Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Rakúsky potravinový fenomén vyráža dych. Bratislavčania už zareagovali. (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

No, na jednej strane je to vsetko pravda, na druhej strane obchody robia to, co po nich ziadaju zakaznici. Ked u nas budeme stale nakupovat podla akciia hladat kura za europatdesiat, tak budeme kupovat shity. A pri tom aj u nas sa daju kupit kvalitne veci, dokonca aj slovenske kvalitne. Len netreba chodit do hypermarketov, alebo aspon nie po vsetky vyrobky. Vela sa da nakupovat na trhoch, alebo ja chodievam uz celkom pravidelne k Staremu otcovi. Je to asi dva krat take drahe, ale ten rozdiel je neuveritelny. Takze aby som to zrhnul.. nezabudnite si zanadavat, porozculovat sa a potom si ist v nedelu do kauflandu po akciove kuracie stehna..
Mik Hornet
<< < ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >>

Klinec po hlavičke

"nezabudnite si zanadavat, porozculovat sa a potom si ist v nedelu do kauflandu po akciove kuracie stehna.."
 
Hodnoť

 

Zdravím,
až tak by som tie slovenské výrobky nezatracoval. Viď:
http://www.mojevideo.sk/video/...
A ešte ďalší diel kde sa spomína, napríklad nemecký výrobok (myslím, nejaký špekáčik) z popisom 100% bravčového mäsa akurát, že bol akurát iba 100% bravčový. Teda tam bol tuk, kože, ... proste všetko ostatné čo sa u nás už nemôže označiť ako mäso.
http://www.etrend.sk/trend-arc...
A tu sa spomína, že tie E-čka predsa len nebudú také zlé ako je to u nás všeobecne vnímané. A tiež som si tam všimol vetičku, že slovenský výrobcovia ešte tak veľmi s náhražkami neexperimentujú.

Slovenský predajcovia... to už je iná kategória. Nakúpia kde-kade-čosi a u nás to predávajú ako top-super-špica produkt za prehnané ceny.

PS: K rôznym receptúram tých istých výrobkov pre rôzne trhy som nedávno čítal spotrebiteľský test instantnej kávy. Tá istá značka a druh len kúpený v rozličných štátoch. Výsledok: tá predávaná na Slovensku vyhrala - aj pred rakúskou, aj pred poľ kou, českou, maďarskou. :-) Už len tá DHP-čka.
 

pozor

Hlavne si netreba mylit nemecky5 a rakusky trh. Ten nemecky sa na rakusku kvalitu ani zdaleka nechytá. . Preto aj mega nizke ceny
 

 

To zavisi, ci to kura kupis v Kauflande alebo v EDEKA. Aj ta cena je ina.
 
Hodnoť

zlte to moze byt aj z ineho dovodu

podobne je to aj s vajickami, teda farbou ich skrupiny ;)
 
Hodnoť

 

No, de facto nič nové, tí čo žiju pri hraniciach s AT vedia že tam treba ísť tankovať aj nakupovať.

Ja osobne vidím problém v tom, že na SVK majú obchodníci proste šialené ceny. Isto niečo v tom je tá naša vyššia DPH, ale tá asi nebude za mistami 40% rozdielom v cene výrobkov (o kvalite nehovoriac). Problém je naozaj v tom, že naše obchody sa koncentrujú svojimi produktmi na masu. Stredná vrstva, ktorá má záujem kúpiť si kvalitnejšie výrobky de facto nemá na výber len ísť do Rakúska. Je to spôsobené aj tým, že u nás v každom reťazci nájdeme de facto to isté. Neexistujú v ich ponuke takmer žiadne rozdiely. V AT je to dosť odlišné, každý obchod má niečo iné a zaujímavé.

Ja som minule na pár veciach ušetril fakt veľa - na plnej nádrži dieslu možno 6 EUR, na mačacom žrádle možno 20 EUR, na zmrzline Haagen Dasz 2x2EUR, na víne možno 4 EUR... proste ak by som to zrátal, tak na možno 20 položkách som ušetril niečo okolo 40 EUR. Takže je na našich obchodníkoch kedy sa konečne zobudia.
 
Hodnoť

mozes upresnit nazov potravin ?

Verili by ste, že vám v niektorých rakúskych potravinách spravia obloženú žemľu len za cenu ingrediencií ? Aj s nakladanou uhorkou a šalátikom ? Skúste.
 

asi billa

tiez som kukal ako puk, ked dosiel panko ku pultu so sunkami a dal si spravit bagetu. ale billa carlton, to je trosku nestandard v BA :)
 

 

Kľudne skoč aj na Westbahnhof vo Viedni.... :-) Je tam plno "stánkov" , určite si vyberieš - žemľa so šunkou, žemľa s rezňom, žemľa s nátierkou bohatého výberu.... Zaplatíš len cenu použitých ingrediencií :-)
 

 

Vyrobenie obloženej žemle trvá cca 2-3 minúty maximálne, tie jednoduchšie možo minútu až minútu a pol.
Obchodník predá viac ako keby mal hotové žemle urobené a stárli by mu tam na pulte.
Zarobí v konečnom dôsledku viac( je v pohode, má zisk z rabatu na ingredienciach ).
Zákazník má čerstvý tovar, ktorý sa zhotoví pred ním, má možnosť ovplyvniť, čo tam chce do tej žemle.

Obidvaja sú spokojný, urobili obaja poctivý obchod.

Prečo to nejde aj u nás? Lebo politika obchodov? Lebo hygienikom šibe? ( toto je dosť problém špecifický pre SR, pretože sú predpisy aké sú, tak všade sú len polotovary, príprava len z polotovarov ( placky, koláče, štrudle a pod. ), nič sa nerobí ako má, potom sa čudujte, že turisti sa sem nevracajú, keď im trebárs predajú ako špecialitu mrazenú ohriatu štrudlu alebo zemiakovú placku polotovary ). Pretože nemôžu splniť koľkokrát nezmyselné hygienické predpisy.
Len sa akosi zabúda pozrieť tá hygiena na veľkovýrobu polotovarov ( hlavne čo sa týka mäsa, tam sa točia iné peniaze za zatvorenie očí ).
 
Hodnoť

ceny v AT podstatne vyššie

Je pravda , ze kvalita produktov v at je väčšia. Ale autor tu dosť zavádza pretoze v hainburgu vyrastlol hofer a lidl, co je v at ta najnižšia úroveň obchodov - zjavne to stavali pre Slovákov. V skutocnosti vsak vacsina Rakúšanov chodi do Spar, billa, merkur.. a tam su ceny uz uplne ine. Bavime sa o 2 nasobku slovenských cien.. takze nemožno povedať, ze v priemere dostanete lepšie potraviny za nizsiu cenu... este by som spomenul, ze napr v Spar dostanete naozaj všetko na co si spomeniete :)
 

 

Bežný rakúsky občan nakupuje rovnako ako Slovač - v lacnejších obchodoch - Lidl,Hoffer, Zielpunkt,Penny.... A Slováci, čo chodia na nákupy do At nakupujú tiež v týchto obchodoch, teda porovnávajú výrobky na SK a v AT z obchodov približne rovnakých kategórií . Sú vo väčšine prípadov kvalitnejšie v AT .Jednoznačne. Spar,Merkur... tam chodia nakupovať ak chcú niečo "lepšie", prípadne tí, ktorí sú náročnejší. Je tam naozaj super výber a výborná kvalita,aj keď vyššie ceny. Na SK sa mi zatiaľ bohužiaľ nepodarilo objaviť ekvivalent takýchto obchodov. Rada dám za kvalitné potraviny aj trochu viac. Kde ich ale hľadať ? Tesco, Kaufland, Lidl... všetko jedno !!!
 

ale v BA

najdes. Su male ksefty s akoze high endovymi potravinami len si ich majitelia myslia ze sme vsetci na hlavu padnuti. Velmi popularne akoze talianske potraviny alebo spanielske lahodky. Ludia zijuci v tychto krajinach sa nestacia cudovat co za tona SK pytaju.. To su aj viac ako 100% rozdiely. Myslim ze talianske potraviny pri kyjeve /pesto?/? myslim ze nieco take. Tak tam je velmi prijemny vyber za myslim triezvymi cenami. Co sa tyka potravin u nas tak sa o cosi kvality zlepsila ale este stale ked vojdem do potravin Merkur alebo Spar v AT tak mam pocit ze som v potravinovom tuzexe. Pred par rokmi vysiel clanok o benzinovo nakupnom turizme v AT pohranici a suma ktoru tam slovaci a madsari roocne nechaju bola viac nez velka. Bohuzial zvysku slovenska sa tejto jednej z mala vyhod zivota v BA nedostane.
 

Ad Hofer aledo Penny Market.

Stačí si porovnať trebárs konzervovanú fazuľu z týchto obchodov a ten shit, čo sa predáva u nás ( Giana a pod značky ). Tá ich konzervovaná fazuľa z Penny Market je lacnejšia ako Giana u nás ( samozrejne lepšia, dokonca aj bez hmyzu ) a nehovoriac o tej KaferBohnen ( šalátová kvalita ), tá je trocha drahšia, ale nič podobné u nás nie je dostať. Kvalita ich stolného slnečnicového oleja ( 2l za 2,68 eura - olej s prísne kontrolovaným zložením ) sa nedá porovnať so zlievancami predávanými u nás ( vyrobené v EÚ, krajna pôvodu surovín mimo EÚ ).
Prací prach - lepší z týchto AT reťazcov. Syr Brie - lacnejší ako v akci v SR a lepší.
Konzervovaná šošovica - bez kamienkov a nekvalitných zŕn. Dokonca aj veľké balenia. Šaláty a pomazánky. Úplne iný level.
 
Hodnoť

 

*** (príspevok porušil KÓDEX diskutujúceho)
 

..

taketo priblbe prispevky si ordinujem, ked ma pochyti smutok za slovenskom. Vdaka.
 
Hodnoť

Mnohé veci su inak...

S mnohymi vecami sa suhlasit da, s mnohymi nie - napr. naivna predstava, ze rakuske kurca je zlte z toho, ze "papa" iba zrno a kukuricu je trocha komicka. Pokial je v krmnej zmesi vacsi podiel kukurice (a tento podiel vzdy urcuje rozdiel ceny medzi psenicou a kukuricou, optimalizacia krmnych zmesi je velka veda a hlavne velky biznis, v ziadnom pripade nejde o to, aby vysledkom bolo spokojne kuriatko, ale o to, kolko stoji vyroba 1 kg masa/m stvorcovy - a to vsade na svete). Spotrebitelia aj v rakusku by sa asi divili, ze na vyrobu zlteho kuriatka sa pouzivaju prevazne synteticke karotenoidy (to je aj dovod, preco kukurica farbi maso na zlto - ma vyssi obsah karotenoidov ako psenica, ziadny kvalitativny rozdiel okrem krajsej farby tam nie je) pridavane do krmiva, davky su presne odstupnovane podla farebneho vzorkovnika, ktory si spracovatel vyberie (to nie je zart), to iste sa tyka farby vajec - takzvane vajcia od babicky a hlavne vajcia urcene na vyrobu cestovin su farbene rovnako cez krmivo (zdravotne zavadne to nejako nie je, ide iba o efekt). Ovela zriedkavejsie sa pouzivaju prirodne karotenoidy, nakolko su vyrazne drahsie. To iste sa tyka u nas tak popularnych lososov - tie prirodne maju ruzove maso kvoli tomu, ze jedia mnozstvo ikier (a vsetci vieme, ze ikry su ruzove a oranzove kvoli vysokemu obsahu karotenoidov), naopak takmer vsetky lososy a vacsina pstruhov z farmovych chovov (co je odhadom tak 99% na nasich pultoch) maju ruzove maso opat iba z dovodu pridania farbiv do krmiva a potom vznikaju rozne marketingove nezmysly typu "pstruh lososovy", co je vlastne nas duhak krmeny prifarbovacimi granulami :-). Zabavnu situaciu som zazil tiez, ked sme boli na firemnej navsteve u rakuskeho dodavatela balenych vajec pre velky rak. retazec pritomny aj u nas, spravil nam krasnu prezentaciu, ako rakusania kupuju iba domace produkty atd., a ked sme vysli na dvor si prezerat jeho sklady, prave prisiel rumunsky kamion a zacal vykladat kontajnery rumunskych vajec - ked sef videl nase pobavene pohlady, tak dost scervenel a zacal habkat cosi o tom, ze aj on kvoli cene musi samozrejme obcas kupit aj lacnejsie produkty s Ostbloku, z jeho fabriky vsak vychadzali iba palety Made in Austria :-). V tomto kontexte asi ludia ani nepostrehli, ze prave tradicne basty tzv. domacej produkcie v Bruseli neschvalili navrh, aby sa na potravinach neuvadzal iba dodavatel, ale aj povod suroviny - dovody su zrejme, domaci sprac. priemysel nechce, aby ludia videli, co vlastne kupuju! Suhlasim s tym, ze chlieb a rozky u nas sa nedaju jest, tak ked mozem, kupim ho inde mimo BA, co sa tyka masa, to naopak kupujem zasadne slovenske, lebo viem, kde sa vyraba a ako sa vyraba (robil som v tejto branzi 20 rokov) a mam hlboku uctu k tym, ktori este stale bojuju s tymto sialenym systemom a snazia sa dodavat kvalitne slovenske vyrobky. Obvinovat iba retazce je tiez trochu scestne - ako kazdy obchodnik, aj oni predavaju to, co zakaznici kupuju najviac - ked sa minaju parky za 1 EUR, budu predavat tie, hoci kazdy clovek, ktory vie pocitat vie, ze musia stat min. 4 EUR, ked maju byt z masa, tak preco sa stazujeme, ze pri opekacke nam sojova muka a emulgator pada do pahreby a spekacik na palici zmizne. Ak 5% zakaznikov chce kvalitu a zvysok pozera iba na cenu, nestazujme sa, problem je u nas, v nasich priemernych mzdach, ktore nutia vacsinu ludi kupovat smejd za najnizsiu cenu. Ak si pozriete ceny masa na pultoch na zapade tak zistite, ze mimo nejakych akciovych produktov je priemerna cena ovela vyssia, takze vyzvu - Nakupujme v Rakusku, je to tam lacnejsie a lepsie - povazuj
 

 

Presne tak, úplný súhlas. Vzdy ma zaráza, kolko mýtov existuje okolo kvality a ceny potravín v Rakúsku v porovnaní so Slovenskom. Ocividne je rozdiel, ak niekto prechádzal okolo, zastavil sa a v potravinách vymákol nejakú akciu a tak v porovnaní s SK usetril. Na Slovensko chodím pomerne casto, takze mám myslím dobrý prehlad o cenových reláciach a urcite to pre Rakúsko nevyznieva tak ruzovo, ako to tu niektorí diskutujúci malujú.
 

Zvyšok možno pozerá na cenu,

ale hlavne preto,lebo nakupuje ako by mal byť koniec sveta. Kvantá žrádla...a potom sa doma prežierajú.
 

Ciastocne suhlasim

Napr s tym masom.

Ale potom si clovek chce kupit zavarane jahody, u nas su farbene (naco vlastne) karminom (pomlete chrobaky), v rakusku vysnami alebo cervenou repou. Potom si kupi mrazenu zmrzlinu, v rakusku je zo smotany, u nas vysla zo "slovnaftu", same stuzene tuky divneho povodu, naslahana voda a ecka z "duslo sala" aby to nejak drzalo pokope. V rakusku s kuskami vanilky, u nas vanilin z hnedouholneho dechtu z nasich bani...
 

<< < ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >>

Najčítanejšie


  1. Rudolf Pado: O čom Sulík pod Tatrami decentne mlčí 129
  2. Michal Májek: Maturita po novom 76
  3. Roman Janciga: Rozhovor s mladým infektológom z Kramárov 46
  4. Martin Greguš: Koľko infikovaných by Vallo potreboval v Bratislave, aby chcel 2kolo? 2706 mu nestačí... 44
  5. Anna Černáková: "Dištančné" plnenie snov 39
  6. Július Kovács: Róbert Kaliňák šéf Slovenskej mafie 33
  7. Iveta Kompišová: Prvá žena - nositeľka Nobelovej ceny za mier - bola rodáčka z Prahy 32
  8. Lubo Repka: Na ostrovoch, ktoré v minulosti slúžili ako trestanecká kolónia 30
  9. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 27
  10. Dominika Kislíková: Potulky po najvýchodnejšom východe Slovenska 24

Rebríčky článkov


  1. Marcel Karvay: 24601
  2. Július Kovács: Róbert Kaliňák šéf Slovenskej mafie
  3. Lubomir Zahora: Umenie švov
  4. Patrik Lenčéš: Kostoly na Slovensku: Zatvorené pre ľudí, otvorené pre nebo.
  5. Miriam Studeničová: Sila celku zvíťazí!
  6. Boris Mlsna: Vakcíny verzus testy? Testy športovcom pomáhajú, no riešením je len vakcína
  7. Štefan Vidlár: D O J E M
  8. Jozef Legény: Umierať a dať sa šklbať v Revúcej
  9. Marek Zajac: Prečo sa mnohým ľuďom nedarí nájsť si vhodného partnera
  10. Jaroslav Polaček: Napriek korone predkladáme ambiciózny a transparentný rozpočet


Už ste čítali?