Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Poznáte príbeh vlašského šalátu ? Originál recept, znárodnenie i súčasná rôznorodosť (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

lovenčin mvoj rodné
namiesto kvalitného salámu (saláma, ž.) k Veľkej noci... (na koho? na čo?... na Veľkú noc)
volim teda som
<< < 1 2 3 4 5 6 7

a čo

prečítal si? (tiež pekné MVOJ) prečítal nie ? a ja myslel že oné to je muž...
 
Hodnoť

 

nema niekto original recepturu na parizsky salat?
 
Hodnoť

Znárodnenie

nebolo až r.1948. Deň znárodnenia oslavujeme od 28.10.1945. A aký rozdiel je mezi vlašákom za pôvodného kapitalizmu a za terajšieho kapitalizmu, taký istý rozdiel je medzi pôvodným kapitalizmom a terajším kapitalizmom. Už sa to ani nedá nazvať vlašák, už sa to ani nedá nazvať kapitalizmus.
 

 

Znárodnenie v roku 1945 sa netýkalo všetkých podnikov.Okrem toho ak chceš debatovať o tom čo je a čo nie je kapitalizmus naštuduj si ekonomické teórie ,aby si zistil že to čo tu máme dnes je kapitalizmom.
 

 

Šedivá je teória, zelený je vlašák života.
 
Hodnoť

 

Za socializmu sa takýto bordel nemohol predávať.Dnes je to štandard. Aj chuť tresky a všetkých šalátov sa zhoršila.Nedá sa to jesť.Ja som to už prestal kupovať
 

nie je to az take ako pises

celkovo sa chut zhorsila, ale to neznamena ze sa nedaju najst predajne kde stale predavaju skvele salaty (napr. vajickovy v terne ci od firmy lahoda)
 
Hodnoť

 

..z cyklu "zabudnute chute":
Mozno si este pamatate chut a vonu spagiet pre deti, ako nam ich varili kedysi na ZS, a ktore som mal ja tak rad a preto stal v tom dlhociznom rade na ne, a tiez som si siel po duplu.
Myslim, ze tajomstvo tej chuti spocivalo mozno trochu v surovinach, ale v tomto pripade, hlavne v sposobe pripravy.
Poznate to heslo: "Varit treba s laskou..."
Potom jedlo chuti. To je velka pravda, ale kym pri inych jedlach to moze znamenat starostlivu pripravu, tak u nasich spagiet sa laska tetusiek kuchrok v skole prejavovala hlavne dlzkou ich pripravy.
Verte mi, ze o ich laskavej priprave aj tak nepochybujem. Ani o normach stravovania ktore vtedy dodrziavali.
Teda kluc k priprave nasich spagiet spociva v dostatocnom vychladeni uvarenych cestovin este pred omastenim a podavanim/zmiesanim s prip. omackou (a syrom).
Ja teda, ako vzdy, uvarim viac-menej kvalitne susene cestoviny "al dente", precedim, a necham ich, za obcasneho prehrabania, rovnomerne vychladit v cedniku na asi 15min.
Nakoniec podavam, ako chcem.
Odteraz uz navzdy "studene" cestoviny. Nieje nic horsie, ako chut este pariacich sa cestovin. Nie tychto.
.
.
.
...z cyklu "zabudnute chute":
Pamata si este niekto, ako chutila salama "Nitran", ta s tou bielo-modro-zlatou vinetou, este za bolsevika? Ja uz skoro nie. Je tolko Nitranov... A ziaden salam. :/
(obcas narazim na novinku takmer,,takmer... ale potom odrazu zmizne, akoby ani nikdy nebola)
 
Hodnoť

Vlašský šalát bol kedysi dobrý

ale to čo teraz predávajú napr. v CBA, to sa ani žrať nedá. Oveľa radšej kupujem parížsky.
 
Hodnoť

originalny recept

prave som vyskusal ten originalny 100-rocny recept. Jedina zmena - nahradil som sleda anchovickami. Je to vynikajuce!!! odporucam.
 
Hodnoť

 

Jediný šalát, ktorý stále môžem je od Perkinsu, stále si ho kupujem v našej Coopke. Určite nesiahnem po žiadnych privátnych značkách v našich supermarketoch, názor si môže urobiť každý sám, kto si takýto šalát zakúpil .
 

 

Presne tak ked si uz kupujem (hlavne baleny) salat tak je to od Perkinsu.

Ostatne znacky salatov su realne cibulove salaty s pridavkom: zemiakov (...).
 
Hodnoť

Prave som dojedla na desiatu doma

urobeny vlasak podla socialistickeho receptu, aj ked s urcitymi upravami vzhladom k dostupnosti surovin v Nemecku:

Zemiaky, zeleninu podla receptu, len hrasok som dala zmrazeny uvareny, lebo sterilizovany mi nechuti.
Majonezu som dala kupovanu, bez pridavku skrobu, zlozenie len vajcia, olej a trochu octu.
Sunkovy salam tu v Nemecku nedostat, tak som dala kvalitny makky salam s 87% bravcoveho masa (Fleischwurst).
Koreniny a prisady ako v recepte.
Salat bol fajn, len trochu husty, nabuduce by som asi majonezu trochu zriedila. Chut neporovnatelne lepsia ako vsetky vlasaky co sa na SK teraz daju kupit a citit, ze je bez umelych prichuti. Ak niekto ma rad vlasak, absolutne sa oplati urobit si ho doma a hlavne clovek vie, co tam dal. Podobne aj tresku, ktoru uz robim len doma.
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7

Najčítanejšie


  1. Martin Ondráš: Prvý minister novej vlády o ktorého sa zaujíma generálna prokuratúra 12 449
  2. Michal Porubän: Senzácia : O poslanca Ľuboša Blahu prejavil záujem Oxford,Harvard a aj Princeton ! 4 798
  3. Simona Kyselicová: Ako som začala predávat' medovníky v zahraničí || Život v Nórsku 2 136
  4. Matúš Suby: Praktiky košickej chobotnice časť druhá- Keď je udavačstvo eufenizmom 1 911
  5. Martin Greguš: Poslanec Blaha vs ETIKA. Viete aké predmety Ľ. Blaha učil na Akadémii policajného zboru? 1 251
  6. Miroslav Lukáč: Fico riadil SMER ako hadiu farmu. Iba nerozoznal hada od hadice. Jedovatých od škrtičov. 1 098
  7. Michal Šimečka: Dedičstvo Fica a Pellegriniho - sme poslední v EÚ 932
  8. Tomáš Vodvářka: Židovský humor XXXII 781
  9. Peter Slamenik: Cibuľkovej manžel je ako Columbova žena 669
  10. Július Kovács: Dúhový Peter pokračovateľ Mečiara a Fica želaný oligarchami. 553

Rebríčky článkov


  1. Vladimír Bohm: Zrušenie Trampových profilov urýchľuje koniec sociálnych sietí
  2. Dušan Seberíni: Nehádžte perly pod svine. Príhovor ministrovi zdravotníctva
  3. Erik Koncz: Kam ísť, keď sa bude dať 01: Pustý kostol
  4. Peter Biščo: Zlé jazyky hovoria, že ...
  5. Július Kovács: Poslanec Hlasu Ferenčák a primátor Kežmarku. Nakopaný do zadku ministrom obrany.
  6. Gabo Németh: Gabriel Németh recenzia Ján Maršálek Spoločnosť bez svetla , O súmraku našej kultúry....
  7. Jozef Kovalík: Ako som vycestoval v čase lockdownu na narodeninovú párty
  8. Miriam Studeničová: Zmätenosť pojmov
  9. Stanislav Martinčko: Pellegriniho HLAS volá! Ľudia pustite nás ku korytám, uvidíte, ako vám bude!
  10. Rastislav Vasilišin: Skúste tieto životné triky a budete mať úspešný rok


Už ste čítali?