je to ine.U nas napr. nedavno vznikli 3 nove restiky a v kazdej je majitelom nasinec co robil v zahranici kuchara ,takze v tomto smere ich prinos pre miestnu gastronomiu je obrovsky .Je to aj vidiet na ich pristupe a normalne vedia dobre varit.Urcite by sa nevratili do nejakej hladovej doliny kde by ich biznis neprezil ani 2 mesiace.
po roku.. či ešte budú fungovať.. Pizza je stále rovnaká.. (myslím možný objem trhu v meste/regióne) Takže 3 nové subjekty, ktoré nevytvoria nový trh, len si prerozdelia ten starý. Ak mali predtým prevádkovatelia (prenesene) pizzu so všetkými surovinami, tak po vzniku dalších 3 prevádzok sa síce počet kúskov nezmení, ale ubudne ingrediencií. A bude kto z koho a komu bude dlhsie chutiť len margerita.. teda ak predým existujúci fungovali, terajší budú len prežívať..
bola typicka pizzeria aj ta uz vari aj ostatne jedla su tu uz 3 roky a su v priestoroch po skrachovanej inej restiky .Sorry nedavno som myslel horizont 2-3 roky lebo nezmienoval by som sa o nejakej polrocnej veci.Majitelia su Salanka a jej manzel kuchar je talian ,ich pizza je ina ako tie co tu su a drahsia ,cize isli do vyssich cenovych urovni.Dalsie 2 restiky su od nasincov kucharov co tam aj varia a nerobia menu ale su drahsie ako ostatne.Robia firemne oslavy a vecierky a rozne akcie.Ty co dojdu naspat zvonka sa uz nepustaju do veci v najnizsej cenovej urovni ale uz nieco vedia tak idu do drahsich cenovych urovni a naschval tak nekonkuruju ostavajucim restikam.Tyto sa tak rozumne vyhli konkurencnemu boju ,ktory je v tomto segmente strasny.
aj ja si pamatam predchadzajuci rezim. bolo vsetko jednoduchsie. vsetci sme boli sudruhovia a sudruzky. najlukrativnejsie zamestnania boli masiar, casnik a potom bola socikovska smotanka, vysoki stranici a riaditelia podnikov. na sunku bolo treba stat rady, poriadne maso bolo bud po znamosti alebo neiste. na mandarinky sa stali pred Vianocami sory, este aj na televizny program. ked clovek nemal znamosti, mal komplikovanejsi zivot. so znamostami bola jasna buducnost, skola, zamestnanie, rostenka na nedelu. kadrovanie cez stranicku knizku, ak si mal zly povod, tahalo sa to za tebou. hej, spominam si na tu jednoduchost zivota a volby, jedno maslo, dva jogurty, malinovka zlta alebo cervena. ale aj na tu jeho komplikovanost. som zvedava, kolki mladi by toto chceli naspat
..ani predávať v zelovoci nebolo na zahodenie! Fakt je, že bolo hovädzieho na výber...
Kamarát spomínal, že keď emigrovali do USA a žena ho poslala kúpiť smotanu, tak sa vrátil bez nej, ale s výpočtom, že ich mali 16 druhov, a spanikáril, nakoľko si nevedel vybrať.. Btw. myslíš, že u Veľkého brata majú t.č. viac ako dva druhy v jednom obchode?
nemyslim si, ze zivot v zahranici je terno. ano, vselico u nas nefunguje ako by malo, ale aj zivot v cudzine ma svoje zaporne stranky. co sa penazi tyka,kedze to je hlavna motivacia ist von v sucasnosti, je super ze niekto niekde von zarobi 4000e alebo 2000 liber, ale asi malokto s diskutujucich sa zamysel nad tym, ze sice zarobi vonku viac, ale aj naklady na zivot su vyssie. viac krat som mal ponuku ist pracovat von, vzdy som odmietol, hoci jazyk viem. jednoducho sa to neoplati. jedine ze by som byval spolu s daslimi 10 timi ludmi natlaceny v jednom dome. ale pokial chce clovek byvat sam, mat nejaky svoj standard, tak to jednoducho nie je vyhodne.
Bláboly pánko, bláboly, vonku som od 84tého, v posledných niekoľkých rokoch podnikajúc znovu na slovensku môžem zodpovedne napísať, že náklady na život sú z okolitých krajín na Slovensku bezkonkurenčne najvyššie. Píšeš o veciach, o ktorých nemáš ani šajnu. Skús sa porozprávať aj s niekým iným, ako s nejakým jazyk neovládajúcim muklom, čo zarobil 500 euro a býval s poliakmi na ubytovni. Iní ti vysvetlia, že píšeš bláboly...
Keď si v osemdesiatom štvrtom zdrhol "vonku", dostal si od tamojších úradov všemožnú podporu. Vrátane výučby jazyka, aby si vôbec bol schopný "muklovať."
Zalez ty komunisticko - ficovský pot rat. Ľudia utekali a utekajú kôli takým exkrementom ako si ty! Od 48meho sa na tom nič nezmenilo. Ale zmenilo by sa, keby ste skončili na kandelábroch...
utekali výhradne za vidinou mastného hrnca. Dnes si späť, "podnikajúc znova na Slovensku" v družnej spolupráci s "komunisticko- ficovskými pot ratmi". O "kandelábroch" dokážeš viesť iba silné reči. Ako o všetkom, nadrapenec.
v 4-spalnovom dome byvame piati. dvaja dospeli, jedno dieta a dve macky. pavukov neratam. viem, ze to znie cudne, ale da sa tam celkom dobre mat svoj standard, sukromie a pohodlie, ak neratam to, ze sa mi macky zvyknu niekedy natlacit na nohy, ked chcem pohodlne sediet na gauci.
ono v kazdom regione
napíš prosím ťa
Pizza je stále rovnaká.. (myslím možný objem trhu v meste/regióne)
Takže 3 nové subjekty, ktoré nevytvoria nový trh, len si prerozdelia ten starý.
Ak mali predtým prevádkovatelia (prenesene) pizzu so všetkými surovinami, tak po vzniku dalších 3 prevádzok sa síce počet kúskov nezmení, ale ubudne ingrediencií. A bude kto z koho a komu bude dlhsie chutiť len margerita..
teda ak predým existujúci fungovali, terajší budú len prežívať..
len jedna z tych prevadzok